Omliggende gemeenten

De gemeente Best is omringd door verschillende dorpen en steden in Brabant. Het ligt middenin een driehoek tussen Helmond, Tilburg en den Bosch en ligt tegen Eindhoven aan.

Steden en dorpen rond Best

De belangrijkste stad nabij Best is uiteraard Eindhoven. De stad ligt zo’n 5 kilometer van Best vandaan. Eindhoven is een grote stad, de grootste in dit deel van het land. Eindhoven is vooral bekend vanwege de voetbalclub PSV en hun Philips stadion, waar niet alleen wordt gevoetbald maar waar ook regelmatig grote concerten plaatsvinden van binnen- en buitenlandse artiesten.

Oirschot
Oirschot is vooral bekend vanwege de legerbasis die hier is gevestigd. Menig dienstplichtig militair heeft hier zijn dienstplicht vervuld. Na afschaffing van de dienstplicht zijn er nu uitsluitend nog beroepsmilitairen gelegen die worden getraind voor missies in het buitenland. Oirschot is een typische katholieke gemeente. Er zijn veel RK kerken en in het verleden huisvestte Oirschot meerdere kloosters.

Boxtel
Boxtel ligt ten noorden van Best en is met circa 30.000 inwoners ongeveer even groot als Best. De bekende Nederlandse darter Michael van Gerwen is in Boxtel geboren. Hij werd ook buiten Nederland bekend nadat hij meerdere belangrijke internationale toernooien op zijn naam schreef. Boxtel werd in de herfst van 1944 bevrijd door de geallieerden waarmee voor de inwoners een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In Boxtel herinneren meerdere oorlogsmonumenten aan deze periode. Zowel de gesneuvelde militairen als burgerslachtoffers worden met deze gedenktekens herdacht.

Son en Breugel
Son en Breugel bestaat uit twee kerkdorpen die aan de rivier de Dommel liggen. Son en Breugel is een typische forensengemeente. Veel mensen die in Eindhoven of omgeving werkzaam zijn wonen in deze gemeente. Mede daarom groeide het aantal inwoners vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw gestaag. Eén van de belangrijkste bedrijven in Son is het slachtafvalverwerkingsbedrijf Rendac. Dit bedrijf was voorheen berucht vanwege de enorme stankoverlast. Tegenwoordig zorgen enorme zuiveringsfilters ervoor dat het afvalwater niet meer rechtstreeks in de rivier de Dommel wordt geloosd. Hiermee werd ook de stankoverlast voor omwonenden drastisch verminderd.

Sint Oedenrode

Sint-Oedenrode ligt ten noord-oosten van Best en heeft ongeveer 18.000 inwoners. In Sint-Oedenrode is o.a. Megafurn gevestigd, o.a. bekend van haar teakhouten meubelen.