Best

Best is een gemeente in Noord-Brabant met bijna 30.000 inwoners nabij de stad Eindhoven, van oudsher bekend om het maken van klompen en de Bata Fabriek. Met Carnaval wordt Best ook wel “klompengat” genoemd.

De gemeente Best was vroeger onderdeel van Oirschot maar is in 1819 afgesplitst. Meer informatie over Best kan gevonden worden op de Wikipedia pagina of de officiële website van de gemeente Best.

Best is een typisch katholiek dorp. Best heeft een eigen patroonheilige, Sint Odulphus. Deze heilige werd voor het eerst genoemd in documenten die dateren uit 1700 voor Christus. In de 19e eeuw werd in Best een kerk gebouwd die de naam van de heilige kreeg. De Sint Odulphuskerk werd in tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd door de Duitsers die de oprukkende geallieerden wilden tegenhouden. In de jaren zestig van de vorige eeuw was de schade aan met name de toren van de kerk volledig hersteld.

In Best werden vroeger op grote schaal klompen gemaakt. Daarom kan het natuurlijk niet anders dan dat Best een Klompenmuseum heeft, De Platijn genaamd. De schoenenfabriek van Bata bezorgde de gemeente Best en zijn inwoners veel werkgelegenheid. Best is ook de geboorteplaats van muzikaal talent dat landelijke bekendheid kreeg. Zangeres José Hoebee, bekend van de meidengroep Luv’ die in de jaren 80 van de vorige eeuw succes had, werd in Best geboren. Ook de broers Rick en Ralf Mackenbach, bekend als zangers en Rick daarnaast ook als musicalacteur, komen eveneens uit Best. Best heeft een eigen treinstation, de trein rijdt nabij Best door een lange spoortunnel. Je kunt vanuit Best de trein nemen naar Limburg, Gelderland en Brabant in de richting Tilburg.

Bedrijven en bezienswaardigheden in Best

Philips Medical Systems

Dierentuin BestZoo

Museum Bevrijdende vleugels

Slotenmaker Expert te Best