Blog
nov 23

Brabants trots: tassen van eigen bodem

Als je op zoek bent naar een nieuwe tas, dan zul je zien dat er tegenwoordig zoveel merken bestaan dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet! Door deze overweldigende keuze aan tassen is het daarom soms beter om terug naar de basis te gaan. Wat we daarmee bedoelen? Een tas kiezen van eigen bodem en dus van Nederlandse makelij! Want wist je dat de provincie Noord-Brabant vroeger (in de negentiende eeuw) meer dan 500 leerlooierijen telde? Tegenwoordig is dit aantal een flink stuk geslonken, maar gelukkig bestaan er nog een aantal tassenmerken die hun wortels in Brabant hebben! In dit artikel delen we daarom de drie leukste tassenmerken uit Brabant.

Burkely

Burkely kent een lange geschiedenis, want dit merk is ontstaan vanuit een Waalwijkse familiebedrijf uit 1944! A. Horsten begon toen een bedrijfje in lederwaren en inmiddels staat kleinzoon Preben Horsten aan het roer van Burkely. Burkely heeft dus al drie generaties lang ervaring in het maken van leren tassen en deze kennis en vakmanschap zie je ook terug als je een Burkely tas koopt!

Mutsaers

Mutsaers is ook een familiebedrijf dat al decennialang leren tassen maakt en vandaag de dag is Mutsaers een van de weinige merken die alle leren tassen nog met de hand in Nederland maakt. Al bijna 60 jaar produceert Mutsaers vanuit hun eigen werkplaats in Kaatsheuvel mooie karaktervolle tassen en naar verluidt draagt onze koningin Maxima ook een Mutsaers tas! Het leer wordt ge├»mporteerd uit Itali├ź en voor de tassen wordt alleen de toplaag van het leer gebruikt, omdat deze laag van de beste kwaliteit is.

DSTRCT

Vergeleken met de andere twee Brabantse tassenmerken die we net besproken hebben, is DSTRCT nog erg jong. DSTRCT is namelijk in 2016 ontstaan nadat twee studievrienden eindelijk besloten om hun dromen na te jagen en een eigen bedrijf te beginnen. Deze droom bestond al langer, want de oprichters kwamen al met het idee in 1999, toen ze elkaar ontmoetten in de Tilburgse handelsschool. Een ding wisten ze toen al zeker: ze wilden tassen maken van prachtig leer, die naast stylish ook nog eens functioneel zijn!

About The Author